top of page

פרסאידים - מטאורים 2020

רקע כללי 

שביטים הינם קרחונים מלוכלכים מעופפים: גושי קרח (מים) המהולים באבק, בגודל של מספר קילומטרים, המצויים במסלול הקפי סביב לשמש. בהתקרבם אל השמש הם מתחממים בהדרגה, נמסים בחלקם ומותירים ״שביל אשפה״ המרצף את מסלולם. כל אימת שכדור הארץ חוצה את ״שביל האשפה״ אנחנו חווים ״גשם מטאורים״: ארוע בו האבנים הקטנות שנחלצו מהשביט חודרות לאטמוספירת כדור הארץ במהירות גבוהה, מתלהטות יחד עם האוויר האופף אותן, ואחד מתוצרי הלוואי הינו שובל האור היפה בו אנחנו צופים במהלך הארוע. מרבית האבנים מתכלות בתהליך. מפגשים שכאלה בין כדור הארץ לשובלי האשפה של שביטים מתרחשים כל השנה - אך רובם אינם מפיקים ארוע תצפית משמעותי.  מזה כאלפיים שנה, חווה האנושות את ארוע הקיץ - כגדול והיציב שב״גשמי המטאורים״. במחצית הראשונה של אוגוסט חוצה כדור הארץ את מסלולו של השביט סוויפט/טאטל ובשיא הארוע יתכן קצב מטאורים של כ100 לדקה. בתנאי תצפית הנגישים משמי הלילה של ישראל - גם בתנאים אופטימליים, בשיא המטר - נדיר לראות יותר מ20/30 מטאורים לשעה.

מטאור מתחנת החלל

ISS028-E-024847_lrg_edited.jpg

כיצד, היכן ומתי ניתן לצפות

כלי התצפית האופטימלי במטאורים הינו – עיניים בלתי מצויידות. המטאורים צפויים להופיע בכל כיפת השמיים והדרך היחידה להבטיח שנראה כמה שיותר מהם היא לשכב על הגב כך שרוב כיפת השמיים תהיה באופן יציב בשדה הראיה שלנו.

אתר התצפית האופטימלי חשוב שיצטיין בזיהום אור מינימלי ובהעדר עננות. אזור מצפה רמון מצטיין בשני המאפיינים הללו, אך ניתן לאתר לא מעט אתרים תצפית טובים בכל רחבי הנגב. אתרים חשוכים במרכז ובצפון - יותר מועדים לעננות. מפת זיהום האור בישראל המבוססת על תצלומי לוויין בשעות הלילה - זמינה כאן (באדיבות מיכאל ולסוב).

ניתן להתחיל לצפות מתחילת החשיכה המוחלטת ב21:00 לערך. ככל שהשעה מאוחרת יותר - סיבוב כדור הארץ מציב אותנו באופן ישיר יותר אל מול נחיל המטאורים, כך שאחוז גדול יותר מהם נראה היטב. יש לקחת בחשבון מאידך שהירח זורח סביב חצות וככל שהוא מגביה בשמיים - תתעמעם ראיית הלילה שלנו.

בימים שלפני הקורונה

Perseids 2017 - pic 3.jpg

תצפית מודרכת

תצפית מודרכת יכולה להוסיף מימד לחוויה. פעם שמצויים באתר תצפית איכותי, היכולת לקבל ״סיור מודרך״ בשמי הלילה או לצפות מבעד לטלסקופ בגרמי שמיים נבחרים - מעשירה ומהנה.

המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל אביב יחד עם עם עמותת ראשית מדע יזמו והובילו - מאז 2004 ומשך שנים - את תצפיות המטאורים המודרכות ההמוניות במצפה רמון. הארוע השנתי הייחודי הופעל והודרך בידי אסטרופיזיקאים ואסטרונומים מהאקדמיה.

בשנים האחרונות הוחלף הארוע המרכזי, במגוון ארועים מצומצמים הפזורים בכל הנגב - בהדרכת חובבי אסטרונומיה אשר התמקצעו בתחום. הקליקו כאן לקישור לארועים המודרכים.

ראשית מדע קיימה וממשיכה לקיים ארועי תצפית סגורים למשפחות של ילדים - הפעילים במסגרות הסדירות של העמותה.

טלסקופ בזמן מטר

Perseids 2016 - Berwald.jpg
bottom of page